Арт-терапія для людей з ПТСР

На зображенні - Психологиня, кризова консультантка, головна менеджерка LifeLine Ukraine Анастасія Глазкова

Анастасія Глазкова

Психологиня, кризова консультантка, головна менеджерка

Sep 30, 2024

Корисна інформація

Що таке арт-терапія?

Арт-терапія – це метод психотерапії, який використовує творчість та мистецтво як інструмент для покращення психічного здоров'я. Арт-терапія є корисною для осіб з Посттравматичним Стресовим Розладом (ПТСР), оскільки вона надає можливість самовираження, коли вербальне спілкування є складним.

Дослідження, проведене УкрСоцСтандартом, показало, що 52% жителів Маріуполя мають ознаки ПТСР.

На зображенні - крупним планом показані руки двох людей, які складають кольорові пазли

Як вприває сильний стрес?

Під час сильного стресу можуть порушуватися нормальні процеси пам'яті за участю мигдалеподібного тіла, гіпокампу та префронтальної кори головного мозку. Це може призвести до фрагментарних спогадів без чіткого контексту або розуміння травматичної події.

Як працює арт-терапія?

Арт-терапія пропонує широкий спектр занять, які дозволяють людям безпечно протистояти своїм страхам і тривогам та опрацьовувати їх.

Трансформуючи свої емоції в матеріальні форми, наприклад, через твори мистецтва, люди можуть отримати доступ до своїх травматичних спогадів і пропрацювати їх.

Техніки візуалізації, що використовуються в арт-терапії, допомагають регулювати неприємні емоції та сприяють любові до себе, що призводить до більш винахідливого стану.

Арт-терапія вирішує різні психологічні проблеми, включаючи травми, втрати, конфлікти, стрес і вікові кризи.

Чи можна провести арт-терапію вдома?

Проводити сеанси арт-терапії вдома відносно просто. Все, що потрібно, - це основні матеріали, такі як папір, фарби та пензлі. Наприклад, малювання пальцями забезпечує тактильну стимуляцію та рефлекторний масаж, позитивно впливаючи на нервову систему. Створення колажів передбачає складання витинанок на обрану тему, що сприяє розвитку прогностичного мислення та налагодженню зв'язку з підсвідомістю. Малювання мандал або кругових малюнків, що походять з індуїзму та буддизму, може сприяти медитації та самоаналізу.

Арт-терапія слугує потужним інструментом для людей, яким важко виражати емоції та думки. Вона дозволяє спочатку дослідити складні теми через художнє вираження, що відкриває шлях до подальшого обговорення і розуміння.

Давайте разом дбати про психічне здоров'я! Поділіться цим дописом.

На зображенні - логотип Facebook
На зображенні - логотип Twitter
На зображенні - логотип WhatsUp
На зображенні - логотип LinkedIn
На зображенні - логотип Telegram