Довготривалий стрес і як собі допомогти?

На зображенні - Психологиня, кризова консультантка, головна менеджерка LifeLine Ukraine Анастасія Глазкова

Анастасія Глазкова

Психологиня, кризова консультантка, головна менеджерка

Oct 01, 2024

Корисна інформація

За даними Глобальної оцінки стану здоров'я (2019), у 2016 році рівень самогубств в Україні становив 22,4 на 100 000 осіб, тоді як стандартизований за віком показник - 18,5 на 100 000 осіб. Наразі психологи вважають, що важливим чинником цієї тривожної тенденції є довготривалий стрес, спричинений війною.

Що таке стрес?

Стрес можна визначити як реакцію організму на неконтрольовані та непередбачувані загрози, що сприймаються як небезпечні для життя.

Це невід'ємний біологічний механізм виживання, закладений у нашій генетичній структурі. На відміну від тварин, які відчувають гостре напруження у відповідь на безпосередню небезпеку, люди можуть переносити тривалий (хронічний) стрес. У цьому стані стресова реакція не вщухає, оскільки розум переконливо сигналізує, що небезпека не зникає, таким чином, утримуючи людину в стані постійної настороженості.

Як впливає стрес на організм?

Американська психологічна асоціація (АПА) пояснює, що стрес впливає на різні системи організму такі як : дихальна, опорно-рухова, серцево-судинна, ендокринна, травна та нервова і репродуктивна системи. Стресова реакція є результатом скоординованих дій на всіх рівнях організму. Напруження м'язів є автоматичною реакцією на стрес, що слугує захисним заходом від травм і болю.

Як впливає хронічний стрес на організм?

Під час раптового стресу м'язи миттєво напружуються і розслабляються, як тільки стресовий фактор зникає. Однак хронічний стрес спричиняє тривале напруження м'язів, що своєю чергою викликає інші фізичні реакції та сприяє розвитку розладів, пов'язаних зі стресом. Такі як: хронічне напруження м'язів шиї, плечей і голови часто призводить до головного болю та мігрені. Стрес, пов'язаний з роботою, викликає біль у нижній частині спини та руках. Крім того, хронічний стрес може викликати запалення в коронарних артеріях та кровообігу в цілому. Що може впливати на рівень холестерину.

На зображенні - дівчина в центрі медитує, хлопець грає на гітарі, дівчина бігає, хлопець на прогулянці з собакою, троє друзів спілкуються, логотип "Lifeline Ukraine"

Для ефективного управління стресом можна використовувати кілька методів:

  1. Практикувати дихальні техніки;
  2. Прогулянки на свіжому повітрі;
  3. Займатися спортом, особливо йогою;
  4. Спробуйте медитацію;
  5. Займатися діяльністю, яка приносить радість і задоволення.
  6. Забезпечте собі повноцінний нічний сон;
  7. Проводьте час з тваринами, оскільки це може бути терапевтичн
  8. Розвивайте режим за допомогою регулярного спорту, сну та хобі;
  9. Читайте книги та дивіться фільми, які дають розслаблення і натхнення;
  10. Зверніться за допомогою до психолога або фахівця з психічного здоров'я.

Давайте разом дбати про психічне здоров'я! Поділіться цим дописом.

На зображенні - логотип Facebook
На зображенні - логотип Twitter
На зображенні - логотип WhatsUp
На зображенні - логотип LinkedIn
На зображенні - логотип Telegram