Маніпулятори та як протистояти їхньому впливу

На зображенні - Психологиня, кризова консультантка, головна менеджерка LifeLine Ukraine Анастасія Глазкова

Анастасія Глазкова

Психологиня, кризова консультантка, головна менеджерка

Sep 26, 2024

Корисна інформація

Поведінка маніпулятора

Однією з ключових цілей маніпулятора є встановлення контролю над емоційною, а іноді й чуттєвою сферою людини з метою послабити її критичне сприйняття дійсності. Це часто досягається шляхом експлуатації прагнення людини до приналежності та визнання, які є фундаментальними компонентами самооцінки, а також її негативного аналога - марнославства.

Посилання на почуття провини

Ще одна поширена тактика, яку використовують маніпулятори, - це посилання на почуття провини. Вони використовують повідомлення, які передбачають, що невиконання певних дій призведе до нещастя або негативних наслідків, приписуючи провину людині і передбачаючи, що її самооцінка постраждає, тим самим роблячи її більш піддатливою до маніпуляцій.

Використання безособових займенників

Маніпулятори часто використовують безособові займенники на кшталт "всі" або "ніхто", а також безпідставні узагальнення на кшталт "завжди", "ніколи" і "скрізь", щоб нав'язати вигадані цінності та просунути свій "порядок денний". Створюючи хибне відчуття конформності, вони намагаються схилити людей до бажаної для них поведінки, використовуючи такі твердження, як "всі зараз так роблять" або "справжні чоловіки (жінки) завжди віддають перевагу цьому".

Апелювання до найближчого оточення людини

Крім того, маніпулятори можуть апелювати до найближчого оточення людини, займаючи ханжеську позицію. Вони можуть стверджувати, що певні дії є обов'язком перед сім'єю, батьками чи дітьми, використовуючи емоційні зв'язки, щоб викликати почуття провини і маніпулювати людиною, щоб змусити її підкоритися.

Можуть вдаватися до погроз

Маніпулятори також можуть вдаватися до погроз заподіяти собі шкоду або пропонувати непотрібні послуги, очікуючи на відплату, використовуючи техніку "притискання до дверей" для поступової ескалації своїх вимог.

Як протистояти маніпулятивним тактикам

Щоб протистояти маніпулятивним тактикам, дуже важливо цінувати власні переконання і захищати свою Я-концепцію від дестабілізації під зовнішнім впливом. Коли вас провокують, корисною стратегією буде не вступати в конфронтацію, а просто погодитися з нападником, щоб розрядити обстановку. Наприклад, відповідь на образливі зауваження незнайомців незворушною фразою на кшталт "Я маю іншу точку зору" може бути ефективною для уникнення непотрібного конфлікту. Важливо не відчувати себе зобов'язаним доводити свою цінність близьким, дозволяючи їм свободу дотримуватися власної думки, не ставлячи під загрозу своє справжнє "я". Такий підхід зберігає індивідуальну свободу та самоідентичність.

Давайте разом дбати про психічне здоров'я! Поділіться цим дописом.

На зображенні - логотип Facebook
На зображенні - логотип Twitter
На зображенні - логотип WhatsUp
На зображенні - логотип LinkedIn
На зображенні - логотип Telegram