Використання інтегративної моделі BASIC Ph в консультуванні

На зображенні - Психологиня, кризова консультантка, головна менеджерка LifeLine Ukraine Анастасія Глазкова

Анастасія Глазкова

Психологиня, кризова консультантка, головна менеджерка

Sep 26, 2024

Корисна інформація

Тетяна Павлін: про модель BASIC Ph та розвиток стійкості

Інтегративна багатовимірна модель BASIC Ph - інструмент, який допомагає знайти ресурси для кожного, дає знання про цінності ресурсів і, як наслідок, сприяє розвитку стійкості.

На зображенні - розшифровка напису "Basic Ph"

BASIC Ph

Ізраїльський психолог Мулі Лахад (Mooli Lahad) прийшов до висновку, що зазвичай долати стрес і кризу допомагають В (belief and values) - віра (переконання), А (affect and emotions) - почуття, S (sociability) - соціалізація (підтримка родини, групи, друзів), I (imagination and creativity) - уява, C (cognition and thought) – мислення (когніції, думки), Ph (physiological activity) - фізичне (тіло, вправи). Всі використовують ці ресурси, однак часто користуючись активно одним-двома ресурсами, не враховують інші. Простий і невеликий тест допоможе дізнатися які ресурси є провідними саме для вас, а які ви використовуєте менше. Тест розміщений в підручнику Основи реабілітаційної психології: подолання наслідків кризи, том 2 (посилання нижче). Питання з тесту можна використовувати для консультування, в процесі якого допомагати клієнтам визначати свої провідні стратегії долання стресу і стратегії, які не використовуються або використовуються недостатньо.

Розвиток стійкості та подолання стресу

Для розвитку стійкості важливо усвідомлювати свої сильні сторони і стратегії так само, як і розвивати пасивні. Наприклад, якщо для вас важливо точно оцінити ситуацію, зібравши максимум інформації, ви полюбляєте завжди діяти за добре перевіреним планом, часто тренуєте себе, займаєтесь самодисципліною і вам важливо мати реалістичний сценарій майбутнього, то це може свідчити про розвинутий когнітивний спосіб подолання стресу. Часто ті хто добре розуміється на раціональній оцінці ситуації забувають про свої емоції. Отже, якщо ви знаєте про таку свою сторону, то можливо прийшов час замислитись про те, як опанувати нову стратегію і покращити навички ділитися думками та тривогами з тими, хто поруч, згадати хобі, яке наповнює вас приємними емоціями, давати іноді собі волю плакати, говорити про свій сум і відкрито просити про турботу і емоційну підтримку близьких.

Модель Мулі Лахада відкриває перед нами можливості побачити розмаїття джерел, де ми можемо черпати сили і натхнення щоб впоратись зі складнощами, а також демонструє нам безліч можливостей підсилювати себе і близьких. Ресурсів для відновлення достатньо, їх вистачить на всіх і вони доступні.

Висновок та рекомендація

Отже, ніколи не здавайтесь і намагайтесь поліпшити своє самопочуття звернувшись до віри, до переконань, які вас підтримують, наприклад, «Я впораюсь» «Я зможу влаштуватись на роботу (виконати завдання)» іт.і., шукайте ті твердження які надихають саме вас. Не бійтесь своїх почуттів, вони різні, але не має поганих чи хороших емоцій, емоції – друзі, які допомагають зрозуміти як вам зараз: що не подобається викликає незадоволеність, а те що подобається викликає радість. Прислухайтесь до себе і назвіть свої почуття (хоча б собі). Діліться своїми почуттями і думками з друзями (близькими), незнайомцями, колегами. Рівень дистанції з іншими визначаєте ви, але бути закритим підстав немає. Спілкуйтесь, дружить, товаришуйте, симпатизуйте, висловлюйте свої почуття і для того, щоб показати людям свої кордони, – все це невід’ємна частина якісного спілкування. Фантазуйте! Потрапили в неприємну ситуацію? Уявіть чого хочеться замість того, що є, як виправити те, що сталося або зменшити негативні наслідки. Не вистачає інформації? Поміркуйте, найдіть інформацію, порадьтесь з тими, хто був в такій ситуації, проаналізуйте те, що є, придумайте варіанти рішень. Тіло збирає інформацію також і щоб «перезагрузити» його варто ходити, робити фізичні вправи, відвідати масаж, плавати, рухатись в той спосіб який вам доступний.

Успіхів вам!

Джерела:

  1. Lahad, M., Shacham, M., Ayalon, O. (2013) The "BASIC PH" Model of Coping and Resiliency -Theory, Research and Cross-Cultural Application. London: Jessica
  2. Основи реабілітаційної психології: подолання наслідків кризи. Том 2, Видавець Organization for Security and Co-operation in Europe

Давайте разом дбати про психічне здоров'я! Поділіться цим дописом.

На зображенні - логотип Facebook
На зображенні - логотип Twitter
На зображенні - логотип WhatsUp
На зображенні - логотип LinkedIn
На зображенні - логотип Telegram