Синдром біженця

На зображенні - Психологиня, кризова консультантка, головна менеджерка LifeLine Ukraine Анастасія Глазкова

Анастасія Глазкова

Психологиня, кризова консультантка, головна менеджерка

Sep 26, 2024

Корисна інформація

Що таке синдром біженця?

Синдром біженця - це не хвороба, а скоріше набір симптомів, з якими стикаються люди, що покинули свою країну через певні обставини. Він включає в себе постійну тривогу, перепади настрою, депресивні епізоди та труднощі з плануванням майбутнього. Подібно до імміграційної травми, синдром біженця може бути глибшим через політичні чи етнічні переслідування, що посилює його психологічний вплив.

На зображенні - Дорослі з дітьми та похилі особи, які вимушені стати біженцями через війну в Україні, логотип Lifeline Ukraine

Етапи синдрому

Досвід мігранта часто проходить через чотири етапи. Спочатку відбувається "медовий місяць" - період хвилювання і новизни в новій країні, за яким слідує розчарування, оскільки культурні цінності можуть бути відсутніми. Далі йде інтеграція, коли людина дізнається про своє нове середовище, і, нарешті, прийняття.

Симптоми синдрому

Синдром біженця може мати серйозний травматичний вплив, що призводить до різних симптомів, таких як підвищена тривожність, панічні атаки, дратівливість, безсоння, сенсорні розлади і втрата інтересу до раніше приємних видів діяльності. Агресія з боку приймаючої країни може погіршити стан психічного здоров'я, можливо, призвести до посттравматичного стресового розладу, вивченої безпорадності та клінічної депресії, якщо її не лікувати.

Основна мета допомоги

Забезпечити фізичну та психологічну безпеку мігранта, що дозволить йому будувати плани на майбутнє і повернути інтерес до життя. Важливо спочатку зосередитися на невеликих цілях, поступово зміщуючи фокус із зовнішніх обставин на себе, щоб полегшити одужання.

Давайте разом дбати про психічне здоров'я! Поділіться цим дописом.

На зображенні - логотип Facebook
На зображенні - логотип Twitter
На зображенні - логотип WhatsUp
На зображенні - логотип LinkedIn
На зображенні - логотип Telegram