Правила відповідального розповсюдження інформації на тему самогубств

На зображенні - Психологиня, кризова консультантка, головна менеджерка LifeLine Ukraine Анастасія Глазкова

Анастасія Глазкова

Психологиня, кризова консультантка, головна менеджерка

Sep 30, 2024

Корисна інформація

Lifeline Ukraine з 2019 року цілодобово приймає звернення на гарячу лінією превенції самогубств 7333. Ми є психологічною службою, яка приймає кризові запити різної складності і надає консультації абонентам і абоненткам в темі підтримки психічного здоров'я і попередження суїциду.

На зображенні - жінка персонаж розповідає про "Правила відповідального розповсюдження інформації на тему самогубств" та логотип LifeLine Ukraine

Правила відповідального освітлення теми самогубства в медіа-просторі:

  • Рекомендовано уникати висвітлення гучних випадків самогубства, особливо коли замішані відомі особи (зараз поняття відомої особи значно розширилось, адже у багатьох є активні акаунти у соціальних мережах). Не слід розміщувати фотографії загиблих, описи методів вчинення самогубства, місць, де вони сталися. Висвітлення подібних подробиць розпалює цікавість і може спровокувати фатальне наслідування.
  • Варто памʼятати, що випадки суїциду це трагедія, а не сенсація. Тому, публікуючи такий матеріал, варто розміщувати його лише на внутрішніх сторінках друкованих видань. Недоречно це освітлювати на головних сторінках сайтів, телевізійних новин та інших ресурсів.
  • Зазначена інформація про випадок має бути викладена в об'єктивному, невибірковому світлі, з акцентом на тому, що самогубство – це результат впливу різних факторів і самогубству можна запобігти, вчасно виявивши маркери суїцидальної поведінки і звернувшись за допомогою. Саме ця точка зору важлива для попередження випадків у майбутньому.
  • Не слід висвітлювати життя учасників/ниць історії як жертв. Замість цього слід акцентувати увагу на співчутті рідним загиблого та необхідності розбудови системи попередження самогубств.
  • Необхідно публікувати статті, які правдиво освітлюють питання причин здійснення самогубства, матеріали на теми, як визначити попереджувальні ознаки суїцидальної поведінки, та про способи вирішення життєвих задач і складностей адаптації.
  • Якщо людина, яка скоїла самогубство, мала психічний розлад, - говорити про це слід з великою обережністю. Адже психічний розлад може бути фактором ризику, але далеко не в кожному випадку суїцидальної поведінки він є.
  • Також не рекомендовано публікувати посмертні записки, використовувати для пояснення такого вчинку релігійні, культурні стереотипи, звинувачувати інших людей. Проте в нагоді стануть згадки та контакти організацій, які надають психологічну допомогу, адже в Україні існують профільні організації та служби підтримки.

Lifeline Ukraine одна з таких, і наша робота не припиняється ні на хвилину. Наші консультанти і консультантки надають допомогу і підтримку 24/7 за номером 7333 або у текстовій формі в наших соцмережах та в чаті на сайті.

Памятайте! Самогубство не є способом вирішення особистих проблем, він є крайньою точкою дезадаптації, яку можна подолати і залишатись на шляху життя.

Давайте разом дбати про психічне здоров'я! Поділіться цим дописом.

На зображенні - логотип Facebook
На зображенні - логотип Twitter
На зображенні - логотип WhatsUp
На зображенні - логотип LinkedIn
На зображенні - логотип Telegram