Кроки до виконання нашої місії

На зображенні - Психологиня, кризова консультантка, головна менеджерка LifeLine Ukraine Анастасія Глазкова

Анастасія Глазкова

Психологиня, кризова консультантка, головна менеджерка

Sep 25, 2024

Lifeline Ukraine
На зображенні - коллаж з трьох частин, на першій засновник LifeLine Ukraine Пол Ніланд, на другій - логотип LifeLine Ukraine, на третій - Уляна Супрун

Народження Lifeline Ukraine: Історія створення

Виявлення проблеми

Слід сказати, що перший крок до вирішення проблеми - це визнання того, що вона у вас є. Саме це зробила доктор Уляна Супрун, вирішивши вивчити проблему самогубств серед ветеранів Збройних сил України: вона визнала проблему, а потім почала шукати шляхи її вирішення.

Рекомендації Lifeline Australia та вибір стратегії

Доктор Супрун, яка на той час виконувала обов'язки міністра охорони здоров'я України, вирішила запросити експертів з однієї з провідних організацій із запобігання самогубствам у світі приїхати в Україну, подивитися, які тут існують можливості, і дати рекомендації щодо необхідних кроків. Ці фахівці з Lifeline Australia проаналізували інші колл-центри, що пропонують підтримку з цілого ряду питань (в La Strada працює колл-центр для жінок, є телефон довіри для людей, що живуть з ВІЛ /СНІДом і туберкульозом), і в результаті Lifeline Australia запропонувала три можливих рішення проблеми самогубств ветеранів.; створити об'єднання цих існуючих ресурсів, взяти одну з цих операцій і інвестувати в неї, щоб переобладнати її для цієї мети, або створити нову національну службу 24/7 з нуля.

Формування Lifeline Ukraine

Після отримання рекомендацій від Lifeline Australia наступним кроком було визначення людини, яка була б готова очолити зусилля, і доктор Супрун попросила Пола Ніланда розглянути можливість прийняття на себе цієї відповідальності. Як автор статей з питань, пов'язаних з Україною, Пол був добре обізнаний про тяжке становище українських солдатів, і після обговорення між ним і колишнім генеральним директором Lifeline Australia Пол погодився почати роботу над тим, що стане Lifeline Ukraine.

Проаналізувавши звіт і рекомендації Lifeline Australia і зустрівшись в Міністерстві охорони здоров'я з представниками інших служб телефонної підтримки та іншими зацікавленими сторонами, Пол вирішив, що для того, щоб Lifeline Ukraine могла пропонувати підтримку світового класу на рівні кращих міжнародних практик, правильним вибором буде Lifeline Україна буде побудована з нуля. Відправною точкою було б розглянути, як у всьому світі здійснюється профілактика самогубств, особливо в тому, що стосується надання допомоги колишнім військовослужбовцям чоловікам і жінкам. Проблема України гостра, але вона не унікальна. Кожна нація, яка посилала війська в бій, страждала від подібних проблем, пов'язаних з труднощами адаптації до цивільного життя після війни, депресією і ПТСР. Україні не потрібно винаходити велосипед, Україні потрібно подивитися, як інші підходять до цієї ситуації, і винести уроки з їхнього досвіду.

Принцип peer-to-peer

Озираючись по всьому світу, бачачи, як такі країни, як Великобританія та США, надають підтримку своїм ветеранам, було вирішено слідувати їхнім моделям і створити сервіс, заснований на принципі peer to peer. Є кілька причин, за якими такий підхід був визнаний найкращим для України: в першу чергу через спільне розуміння і досвіду, якими володіють ветерани, але також через уз довіри, які були створені на передовій, що полегшує дзвінок від одного ветерана іншому. На жаль, в Україні існує стигматизація звернення за психологічною підтримкою, а також більш широка стигматизація самогубств. Але ігнорування цих проблем не вирішує їх; принцип однорангової підтримки усуває ці проблеми.

Психологічна підтримка команди

Коли була обрана модель peer to peer, наступним розглядом було те, як ми будемо піклуватися про психічне здоров'я наших власних колег, як тільки вони приступлять до роботи. Будь-яке середовище кол-центру - це напружене місце для роботи. Коли маєш справу з абонентами, які потрапили в біду, звичайно, емоційне навантаження буде високим для тих, хто хоче бути частиною цієї місії. Для вирішення цієї проблеми в рамках стратегії управління була створена дворівнева система внутрішньої психологічної допомоги. У той час як більшість наших консультантів кризової лінії будуть ветеранами, всі їхні керівники змін повинні бути людьми з вищою освітою в галузі психології, і тоді ці керівники змін будуть тісно співпрацювати з постійним консультантом-психологом Lifeline Ukraine. У той час ми не знали, хоча могли б припустити, що знайдемо таких людей (або вони знайдуть нас), що в підсумку до нас в команду подадуть заявки люди, які були одночасно ветеранами і психологами!

Фінансування проекту та пошук партнерів

Пошук фінансування для будь-якого проекту, звичайно, є ключовим, і це часто є непростим завданням. Були висунуті ідеї краудфандингу, і були залучені потенційні корпоративні партнери. Але прорив стався, коли (в рамках більш великого проекту, створеного Фондом Східної Європи під назвою All4One) Lifeline Ukraine отримала грант на покриття операційних витрат від посольства Великобританії в Україні. Після отримання гранту і на наступних зустрічах з Фондом Східної Європи і Lifeline Ukraine посольство пояснило, як підтримка подібного проекту з чіткою місією з порятунку життів і полегшення страждань була для них ідеальним партнерством.

Формування команди: відбір та навчання

Завдяки фінансуванню та кільком корпоративним партнерствам у наших нових офісах розпочалася робота з пошуку, співбесіди та тестування команди Lifeline Ukraine. Інтерес з боку людей, які бажають стати частиною цієї ініціативи, був (і залишається) великим, і протягом усього процесу співбесіди ми зустрічали дивовижних, неймовірних і сміливих людей. Часто вони говорили про свою мотивацію бути частиною цього як про розуміння нашої колективної відповідальності допомагати один одному і допомагати країні, і пов'язували це ставлення з часами Революції Гідності.

Багато з тих, хто попросив приєднатися до команди, зробили це, керуючись основним бажанням допомогти своїм колегам-ветеранам, оскільки вони самі найкраще розуміють, що можуть відчувати їхні товариші.

Команда повинна була бути готова до виконання своїх завдань, тому після основного процесу відбору ми протестували їх, щоб отримати уявлення про психологічну стійкість кожної людини. Для ветеранів було проведено два тести, які були отримані в результаті досліджень управлінської команди, яка знову звернулася до кращих міжнародних практик і методів. У рівній мірі перше тренування також передбачало використання найкращого міжнародного досвіду, коли високопоставлені співробітники Служби запобігання самогубствам та емоційної першої допомоги ERAN в Ізраїлі вирушили до Києва, щоб підготувати команду до початку своєї роботи. Не дивно, що кожен чоловік і жінка, які брали участь у навчальних днях, підійшли до процесу отримання важливих основоположних знань з ентузіазмом, самовідданістю і пристрастю. Вони знали, яке завдання стоїть перед ними, саме вони вирішили, що це має називатися нашою колективною місією.

Наша колективна місія-рятувати життя, забезпечувати комфорт у важкі часи, бути впевненим, що кожна людина, яка потребує допомоги, і, як кажуть в ЕРАНІ, "навіть у сильних бувають моменти слабкості", знає, що ми поруч з ними. У будь-який час-24/7, допомога завжди поруч.

Давайте разом дбати про психічне здоров'я! Поділіться цим дописом.

На зображенні - логотип Facebook
На зображенні - логотип Twitter
На зображенні - логотип WhatsUp
На зображенні - логотип LinkedIn
На зображенні - логотип Telegram