Неврегульована психологічна допомога ветеранам в Україні

Бізнесмен, журналіст, засновник Lifeline Ukraine Пол Найланд

Пол Найланд

Бізнесмен, журналіст, засновник Lifeline Ukraine

Sep 26, 2024

Lifeline Ukraine

"Тобі просто так зручніше"

Щонайменше 20% ветеранів в Україні стикаються з посттравматичним стресовим розладом після участі у бойових діях. Ветерани є однією з уразливих груп щодо розвитку психічних розладів та проблем психічного здоров'я, а тому потребують якісної психологічної та психотерапевтичної допомоги.

На жаль, в Україні досі не врегульована діяльність психологів та психотерапевтів. Методи, якими можна надавати таку допомогу - не визначені, як і вимоги до підготовки фахівців, які надають її. Тому доступ до такої діяльності мають люди і без відповідних компетенцій. Наказ МОЗ №199, який регулює психотерапевтичну та психологічну допомогу, - застарілий. В ньому досі визначаються такі методи як "навіювання" та "гіпноз". Професійні громадські об'єднання - єдині саморегулюючі органи для психотерапевтів. Однак, держава їх не визнає.

Через подібні проблеми, деяким ветеранам легше самим навчитись методам психологічної допомоги у форматі "рівний рівному" для своїх побратимів, що і зробив герой нашого відео - Олександр.

"Психічне здоров'я для України" (MH4U)

Проект прагне вдосконалити законодавство в цій сфері аби кожен українець мав доступ до якісної допомоги у сфері психічного здоров'я.

Давайте разом дбати про психічне здоров'я! Поділіться цим дописом.

На зображенні - логотип Facebook
На зображенні - логотип Twitter
На зображенні - логотип WhatsUp
На зображенні - логотип LinkedIn
На зображенні - логотип Telegram