dots

Якщо Вам важко і Ви маєте суїцидальні думки

28 March 2024

два зображення у вигляді діалогу

Якщо Вам важко і Ви маєте суїцидальні думки

28 March 2024

Ви не самотні.

Знайдіть друга, члена сім'ї або психотерапевта та обговоріть свої проблеми. Не тримайте свої думки про самогубство в таємниці. Якщо ви досі не знайшли людину, готову вас вислухати, ви, ймовірно, не звернулися до потрібної людини. Може бути дуже корисно написати список людей, до яких ви можете звернутися в кризовій ситуації, включаючи служби підтримки, такі як наша гаряча лінія 7333

Суїцидальні думки зазвичай пов'язані з проблемами, які можна вирішити.

Якщо ви не можете придумати жодних рішень, це не означає, що рішень немає, а те, що ви не можете їх побачити зараз. Психотерапевтичні методи лікування допоможуть знайти альтернативи та оцінити відповідні варіанти.

Емоційні кризи і суїцидальні думки носять тимчасовий характер.

Навіть якщо вам здається, що це не закінчиться зараз, важливо визнати, що кризи завжди закінчуються. Проблеми ніколи не бувають такими серйозними, як здається на перший погляд. У таких випадках час часто на вашому боці.

Речі, які зараз здаються непереборними (фінансові проблеми, втрата близької людини), з часом стануть менш болючими і більш контрольованими. Це нормально, що ви можете не відчувати цього зараз, але це важливо знати, тому що знання того, що поточні проблеми часто є більш контрольованими, допоможе вам зберігати надію.

Причини жити допомагають пережити важкі часи.

Подумайте про те, що підтримувало вас у важкі часи: сім'я, хобі, проекти на майбутнє. Навіть якщо в даний момент ви віддалилися від сім'ї або друзів, подумайте про те, що ви завжди можете відновити відносини або створити нові. Якщо у вас зараз немає проекту, яким ви в захваті, знайдіть його. Життєвий проект і міцні стосунки є найкращими протиотрутами від суїцидальних думок.

Дистанціюйтеся від будь-яких засобів, за допомогою яких ви можете нашкодити собі.

Якщо ви придумали план самогубства, особливо тримайтеся подалі від засобів масової інформації, які могли б бути його частиною. Важливо, щоб ви перефразували свою відданість життю не тільки в позитивних думках і словах, але і в конкретних діях.

Уникайте алкоголю та інших наркотиків.

Для початку позбавтеся від будь-яких небезпечних речовин, які можуть бути у вас вдома, навіть якщо у вас немає залежності. Якщо у вас залежність, не припиняйте відвідувати свою групу підтримки, якщо ви це робите, або підписуйтесь на неї, якщо ви цього не робите. Якщо ви приймаєте психіатричні препарати, не накопичуйте їх, запитайте у лікаря лише необхідні рецепти і, якщо можливо, попросіть члена сім'ї подбати про збереження ліків і давати вам необхідні періодично або навіть при кожному прийомі.

Уникайте того, що йде не дуже добре або вам важко, поки не відчуєте себе краще.

Перенапруження може тільки погіршити ситуацію. Якщо ви не в змозі забезпечити своє виживання, ви не зможете подбати ні про що інше, тому, поки у вас є суїцидальні думки, вашою єдиною і головною турботою має бути ваше одужання. Коли вам стане краще, ви знову станете продуктивною людиною в інших аспектах.

Плануйте повсякденні справи. Запишіть їх і покладіть на видне місце.

Включіть принаймні дві щоденні справи тривалістю понад півгодини кожна. Це має бути діяльність, яка вам подобається або, принаймні, не викликає вимог, дискомфорту чи занепокоєння. Також добре мати заняття, яким ви можете займатися в будь-який час, коли вас переповнюють суїцидальні думки.

Намагайтеся розмовляти і спілкуватися з іншими людьми.

Відновлення соціальних зв'язків є важливою складовою. Також пам'ятайте, що не всі хочуть або можуть вислухати ваші проблеми, і це не означає, що вони не можуть допомогти вам іншим способом. Зателефонуйте друзям, щоб поговорити на іншу тему, візьміть участь у сусідських групах або семінарах, поділіться культурними чи спортивними заходами. Соціальний контакт так само поживний, як і їжа, не позбавляйте себе його.

Якщо ви проходите психотерапевтичне або психіатричне лікування, поговоріть зі своїм психіатром або психотерапевтом.

Лікар не зможе дізнатися, що з вами відбувається, або забезпечити ефективне лікування, якщо ви не розповісте йому, що ви відчуваєте і що з вами відбувається. Ви повинні бути відкритими та чесними щодо своїх емоцій та думок, тільки тоді професіонал зможе вам допомогти.

Подбайте про своє фізичне здоров'я. Слідкуйте за своїм харчуванням і займіться спортом з низьким навантаженням.

Якщо ви страждаєте від будь-якого нездужання або дискомфорту, йдіть до лікаря; Навіть якщо у вас хороше здоров'я, не забувайте про планові огляди. Турбота про своє здоров'я є частиною зобов'язань щодо життя, які ви повинні переформулювати.

Намагайтеся зберігати оптимістичний погляд у майбутнє.

Не забувайте, що переважна більшість людей, які страждали від суїцидальних думок, навіть при спробах самогубства, зуміли відновитися і вести продуктивне життя.

Якщо ви завдаєте собі шкоди або вам загрожує безпосередня небезпека, зверніться до найближчої психіатричної лікарні або служби екстреної медичної допомоги. Для інших ситуацій, коли ви відчуваєте, що вас переповнюють суїцидальні думки, зателефонуйте довіреній особі, яка знає, як вислухати та стримати вас, або на нашу лінію запобігання самогубствам 7333.